80 let Městských lázní v Hradci Králové

Dne 9. dubna 1933 byly v Hradci Králové slavnostně otevřeny Městské Lázně, pořízené nákladem 55 mil Kč. Projekt architekta Oldřicha Lisky, podle kterého byl bazén o rozměrech třicet krát dvanáct metrů vybaven i umělým vlnobitím, byl ojedinělý v celé republice.. Jak tyto moderní lázně vypadaly?

O tom hovoří dobové materiály následujícím způsobem:

„Nové lázně …. obsahují tato oddělení: plovárnu  39,0 m dlouhou, 16,80 m širokou a 7,00 m vysokou, s basinem 30,00 m dlouhým, 12,00 m širokým, se strojním zařízením pro umělé vlnění vody. Mělká část basinu je vyhražena pro koupání dětí. Hlubší část basinu  v délce 25.00 m bude zařízena pro plavecké závody, vodní polo a skoky do vody“.

O 65 let později, 10. listopadu 1998 byly v Hradci Králové slavnostně otevřeny Městské Lázně rekonstruované v nákladu 140  mil Kč. Podle projektu firmy h-projekt Praha Ing. Petra Hrushky a Ing. arch. Miloše Mlejnka vzniklo vodní  zábavní centrum s umělým vlnobitím, toboganem a dalšími atrakcemi, které je ojedinělé v celé republice. Může nás potěšit, že se náš ateliér podílel na projektové přípravě díla v části bazénová technologie. Nadčasovost řešení ukázalo, že systém vyhovuje již třetímu stále se zpřísňujícímu hygienickému předpisu pro provoz bazénů Pokud pojedeš do Hradce Králové, tak kromě obřího akvária i návštěva Městských lázní stojí opravdu za to. Historické mořské vlny z roku 1933 vyrobené tehdy ČKD Blansko jsou technickým řešením světovým unikátem a po provedené repasi fungují dodnes.